Blogger Templates

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, 30 May 2011

Rahsia Cinta Lelaki

Posted by amla at 00:08 0 comments

Saya percaya tentu terdapat segelintir kaum perempuan yg sudah serik utk menjalinkn hubungan serius dgn kaum lelaki setelah beberapa kali dikecewakn..
Adakah anda ingin memegang title 'single n available' hingga ble2? Dan apakah yg harus anda lakukan utk membuat pilihan yg tepat dlm memilih teman hidup dr kaum Adam? Tips2 berikut diharap dapat membantu anda serba sedikit dlm memilih lelaki yg benar2 ikhlas dan menyayangi diri anda. :)
Apabila seorang lelaki benar2 jatuh cinta dan setia akan pada kekasihnya dgn ikhlas, perubahan sikapnya dapat dilihat dgn jelas. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini, tiba2 secara semulajadi akan menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan melakukan apa sahaja utk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Namun kaum wanita janganlah mengambil kesempatan di atas pengorbanan yg dilakukan lelaki utk anda.. [-x
Berikut adalah tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn jujur n ikhlas:
  1. Si dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela dan bukan kerana terpaksa.
  2. Si dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan sanggup berubah demi menyenangi hati pasangannya.
  3. Si dia byk menasihati kekasihnya kerana si dia amat menyayangi kekasihnya.
  4. Si dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap2. (maksud: mengambil berat stiap apa yg dilakukn oleh kekasihnya)
  5. Si dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
  6. Si dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana si dia sentiasa berasa curiga jika kekasihnya dikacau lelaki lain.
  7. Si dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.
  8. Si dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
  9. Adakalanya si dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian kerana si dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.
  10. Si dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
  11. Si dia pandai merajuk hati kerana ingin dipujuk dan dimanjai oleh kekasihnya.
  12. Si dia akan menggelabah apabila kekasihnya berjauhan daripadanya terlalu lama.
  13. Si dia sentiasa memastikan keselamatan kekasihnya.
  14. Si dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
  15. Si dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana si dia tidak mahu kasih sayang antara mereka menjadi luntur.
  16. Si dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya.
  17. Si dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa mengorbankan masa dirinya sendiri.
  18. Si dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.
  19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, si dia akan berasa serik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namun si dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
  20. Apabila timbul org ketiga,si dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
  21. Si dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
  22. Si dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau si dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100% mencintai kekasihnya.
  23. Si dia sanggup menitiskn air mata demi kekasihnya..Bukan semua lelaki sanggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. (Tidakkah anda terharu melihat seorang lelaki yg sanggup menitiskan air mata demi anda?) 
HARGAILAH MEREKA dan terimalah mereka seadanya... Berilah diri anda peluang utk kembali mencintai seorang yg bergelar lelaki.. :)

Cara-cara Seseorang Itu Cuba Memikat Kita

Posted by amla at 00:05 0 comments
Sebelum seseorang itu berkapel, sudah semestinya mesti ada salah sorang tu yang akan cuba memikat kan? Mesti ada orang yang akan memulakan dulu dalam bab-bab berkapel ni. Jadi di sini, saya ingin berkongsi dengan korang semua cara-cara bila seseorang itu cuba memikat diri kita.

1. Mula-mula, mesti la dia akan mintak no phone kita kan. Tapi nak mintak tu kadang-kadang, ada yang mintak terus dari kita. Ada yang mintak secara underground (maksudnyA, mintak dari kawan-kawan kita la). Tak pun, menggunakan "intelligence" untuk mendapatkan no phone kitatu.

2. Selepas dah dapat no phone, apa lagi, dia mula buat-buat salah hantar mesej la, tersalah call la. Then siap tanya ni no sape, etc. Padahal dia yang start dulu kan? Tak ke pelik tu.

3. Dia akan selalu mesej kita. Tanyakan khabar, dah makan belum, dah mandi ke, etc. Then if tak puas lagi, die akan mesej-mesej dengan kita sehingga la pukul 2, 3 pagi. Dalam ngantuk-ngantuk tu pun boleh kata mata masih segar lagi.

4. Dah tu pulak, dah penat-penat nak mesej, dia akan terus call kita. Konon cakap kredit banyak sangat sampai provider nak potong line dorang. Tapi sebenarnye, nak dengar suara kita sebelum die tido. Nak hilangkan rindu la katakan. Even masa tu kita still rasa takde pape lagi.

5. Then, tibe-tibe dia akan ajak kita keluar. Keluar gi makan ke, keluar teman die belikan barang-barang dapur ke, ape ke. Memang pandai dorang ni dalam bab-bab mengajak keluar. Siap kalau takde kereta tu, sanggup pergi pinjam kereta kawan or sewa kereta.

6. Dah tu pulak, bile dah lama berkenalan, mula la dah tukar pulak status panggilan dalam mesej. Bucuk-Comot la, Sayang-Abang la, Mama-Papa la, dan macam-macam lagi la panggilan. Tapi rasa-rasa, Mama-Papa tu selalu orang guna selepas declare or dah lama kapel.

7. Dari situ pulak, mula la start mesej-mesej nakal. Konon-konon nak bermanja la tu. Even ada yang berkongsi masalah dan sama-sama fikirkan macam mana nak setelkan masalah tersebut. Dalam masalah pun, dia still nak buat lawak untuk bagi kita happy.

8. Dan akhir sekali, sekiranya dia betul-betul nak pikat kita dia akan approch kita. Tak tahu la spot mana dia nak amik sebagai tempat dia nak mendeclare tu. Ada yang dalam telefon je, ada yang jumpa terus, ada yang sanggup datang malam-malam coz nak bersaksikan bulan ke, ape ke. Tapi if dia betul-betul suka pada kita, dia akan cakap yang dia nak menjadikan kita sebagai pasangan hidup dia.

Namun begitu, tak semua yang akan berakhir dengan kegembiraan. Ada yang apa yang kita harapkan, tidak menjadi. Tapi apa salahnya. Even dia tidak menjadi milik kita, kita still boleh berkawan dengan dia kan kan?

Sunday, 29 May 2011

Andainya perempuan tahu...

Posted by amla at 23:38 0 comments
- Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (perihatin).

- Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tidak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

- Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.

- Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.

- Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita.

- Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita. Sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.

- Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!

- Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.

- Bila lelaki cakap.."Emm..tengoklah dulu"..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.

- Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.

- Kebanyakan lelaki yg nampak 'desperate', datang dari sekolah all boys! (how true)

- Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.

- Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini...

- Kadang-kadang lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.

- Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan 'flirting' dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yg istimewa...yang lain hanya kawan..

- Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari...maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja....Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!

- Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.

- Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti...

- Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan. Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yg hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

mummyy n daDdy..

Posted by amla at 22:55 0 comments
hai cemue2...udah mndy kew bl0m?? ape!! bl0m??!! pt0t la amla ader bau bucuk2 ckit dekat cnie...he2.. amla tulis nie pon sebab amla nk ckp yg mummy n daddy da fly gie Dubai tgh hrie tdie...hermmmmm... :'( .. mummy nie snagg0p tinggal amla dgn abg adam dekat umah mak l0ng...amla tau la mummy with daddy nk pegiey cner duer bulan p0wn tpie amla nak ikodddd!!!! amla nk ikod la!!!!  hurmmmmmm... amla geram niey...rce mcm nak mrah p0wn ader nk nanges p0wn ader ta0 x... alaaaaaaa... :'( .. geram geram geram geram sesangat... hhhuuuhhh!!! rse mcm nk tumb0k org jew..kulit amla nie tin tau x...urat dawai tulang besi...lengkap pakej.... hurmmmm :'( ...nk nanges nieee.. 

http://4.bp.blogspot.com/-qs6EiJGigw8/TeMw_n9-XmI/AAAAAAAAADA/bGP0frJexm8/s1600/cry1.jpg


bye...amla da xbole nk tlis niey...air mte kuarr byk nie... tata~

Saturday, 28 May 2011

apabile budak perasan sudah mule perasan...

Posted by amla at 01:09 0 comments
INILAH AKIBATNYERRRRRR!!!!






















and CUBE TEKE CAPER NIEY....




to SHAHAZMIN ASHRAFF...

Posted by amla at 00:20 0 comments
<Post ni amla amek dr blog someone yang ditujukan untuk SHAHAZMIN ASRAFF.. Ehem3...dyer dha xminat kao so kao kner crie org laen tw.. peaceee~>
This is a story about me..the momment still vividly etched in my memory...i don't know how to start this story actually.so,without thinking much more..i'm just start it from here..before that i want to let you know..this is a long story..this is a four years story!!...Ok..lets start..the first time he enterred our class, all of us especially the girls started to rubbish him.I don't know why..maybe he is a rubbishy one- this is my expectation at that time,I guess.Why not..the first sight looking at a pampered son(his mom called him "darling") <his mother's name is ROEZAN ZULIANOE>..but he made a foolish face..the loving mother asked him to shake hand with his brothers <NASHMI QUDHAH, UWAYDAH KAUFIHI, FATTAH KURAYSAT n SHAHAZMIN NIZAM> *SHAHaZMIN NIZAM n SHAHAZMIN ASHFAFF is twin*>before leaving...do you know what he did?..he said nothing,no respond and started to have a sit in the class.) Hah!! I wonder why he willings  to do such a terrible thing to his mother.Started from that ocassion..I hate him!!I didn't like to see his face anymore..He looked so miserable!!I didn't know what was in his head!!
         On the next year..when my friend,Pejot and i were wandering in front of  koop..a group of boys called a name<the one who she hate:SHAHAZMIN ASHRAF>..and lastly...'gedebuk gedebak'..this becomes a common gossip that we(the one who i hate and me) are having an affair,everyone is saying so.But please don't ever believe all the gossip you hear!! <gosip yg mengatekan dowang cple>hurmm..what else i want to write?..he is nice to me..always gave present to me such as expensive cakes,branded chocolates and many more.i accept all the gifts he gave to me because my senior said that "just take what the boy gave to you and don't ever show any reaction!"..So, i heed the advice.Wahh!!this is really a long story..oklah,please allow me to write in bm..it will become more impressive,perhaps.
    Perkara tu berlaku sampai his mom<PUAN ROEZAN ZULIANOE> boleh kenal saya.Lepas je bnda tu,sume hadiah yang dia kasi adalah daripada mak dia.Pelikk!!.Hujung tahun tu,saya dengar khabar angin yang dia nak pindah..<nak pindah ke sekolah abg dye *SHAHAZMIN NIZAM*..so abg dyer ckp lao dy SHAHAZMIN ASHRAFF 2 pindah ke sekolah dy, abg dy pulak akn pindah sekolah laen>Satu kelas jadi sedih.Dia mintak semua classmates punye biodata termasuklah saya.Dekat hostel kawan2 saya suruh saya berterus terang dengan dia..yang saya ni tak pernah ada apa2 perasaan pun dekat dia.Bukannya apa,sebab selama ni saya tak pernah bagi apa2 respond pon kalau orang ckp apa2..sampaikan ada yang kata saya ni tak ada perasaan. Sedih la jugak dengar.Tapi, saya sabar je. Saya yakin ada hikmah disebalik apa yang terjadi.Jadi, selepas fikir masak-masak,saya pun setuju untuk tulis surat yang menyatakan saya benci dia walaupun dia baik dengan saya.Isi kandungan surat tu penuh dengan penghinaan terhadap sikap dia yang menjengkelkan tu.
       Tahun seterusnya, saya terkejut bila dapat tahu yang dia tak jadi pindah..Hanya Allah jela yang tahu perasaan saya time tu.MALU!! and macam2 lagi lah.Kemudian,after march-test..ada seorang cikgu ni panggil saya kat bilik guru.Mula-mula saya dah tertanya-tanya apa yang cikgu tu nak tanya dan apa yang saya dah buat??Saya semakin berdebar bila cikgu tu tanya macam ni "apa yang awak dah buat kat dia tahun lepas?"huh! Sebenarnya cikgu tu dah tahu the whole story about us.Cikgu tu ckp yang dia sendiri bagi tahu dan cikgu tu beritahu yang mak dia berterima kasih sangat kat saya kerana telah membuatkan dia berubah.Cikgu tu pun suruh saya teruskan menasihati budak tu dengan alasan surat yang saya tulis tu dah membuatkan dia berubah dan terdapat sedikit peningkatan dalam pelajarannya.Saya jadi tak tenteram bila keluar dari bilik guru tu.Ke mana sahaja saya pergi,saya pasti akan teringat kata-kata harapan cikgu tu.Rasa bersalah mula menguasai diri saya.Saya tidak tahu sama ada hendak kasihankan ibu dia dan cikgu ataupun kasihankan diri saya.Tiba-tiba,saya jadi hilang arah.Masa tu saya takut sangat sebab teringatkan azab Allah.Saya tak tahu bagaimana ingin memulakan langkah.Saya takut,risau langkah saya tu merupakan sesuatu yang dimurkai oleh Allah.Pada masa itu,air mata acap kali mengalir dalam setiap doa yang dipanjatkan."Ya Rabb..tolonglah aku".<dowang ni sekolah agama>Jadi,saya ambil keputusan untuk meminta pandangan daripada seorang naqibah yang paling rapat dengan saya.Segalanya saya ceritakan padanya.Dia menyuruh saya mengikut apa yang disarankan oleh cikgu tersebut dengan syarat saya menasihatkannya dengan menggunakan ayat yang formal dan pendek.Selepas itu,saya tidaklah selalu menulis surat atau nota semangat dan nasihat kepadanya sebab saya masih lagi ragu-ragu.Pada hujung tahun tersebut saya jarang terjumpa dengan dia kerana masing-masing sibuk membuat persediaan untuk peperikasaan besar pada tahun itu.
        Tahun seterusnya yang merupakan tahun lepas..saya tidak lagi sama kelas dengan dia.Saya berasa sangat bersyukur.Tapi dia masih lagi seperti dulu..sering kali menghadiahkan sesuatu kepada saya.Saya jadi bingung dan tak tahu nak buat apa lagi.Kawan-kawan saya selalu mengejek saya dengan dia.Mereka kagum dengan dia kerana kesetiaannya kepada saya  sehinnga sekarang.Tetapi hati saya masih tidak boleh menerima kenyataan itu walaupn perkara itu memang benar berlaku.Saya akan menafikan setiap kenyataan rakan-rakan saya yang memujinya.Mungkin ini disebabkan oleh prinsip yang saya pegang selama ini.Saya janji pada diri saya yang saya tidak akan sesekali belot pada prinsip saya.Namun,ujian yang diberi oleh Allah sangat berat dan betu-betul mengujikan..dia semakin ambil berat tentang saya.Sehinggakan dia menolak cinta seorang perempuan demi saya.<Shahazmin Ashraff nie jenis xsuker layan perempuan..bile amla bce post nie bru la amla tau knpe.. tp kwn makwe abg dyer : SHAHAZMIN NIZAM terhegeh2 nk ckp dgn dASHRAFF nie lawpon SHAHAZMIN NIZAM da bg byk2 alasan..xkan dyorang xfaham2 lgiey..dyer pon xtau nk bg alasan ap smpai dyer mengadu dkt syer..>Saya tidak hairan dengan tindankkannya itu kerana bagi saya itu bukanlah bukti yang dia benar-benar suka akan saya.Tapi rasa bersalah dan kasihan mula menyelubungi hati ini.Pelbagai persoalan berputar dalam kotak fikiranku.Kejamkah tindakan aku selama ini terhadap dia??Patutkah aku menghukum seorang manusia yang berhak mencintai dan dicintai??Siapakah aku untuk menentukan yang mana salah dan benar??Dia tidak pernah mengungkapkan kata-kata cinta kepada aku,tetapi tindakannya telah menimbulkan pelbagai persoalan dalam kalangan orang disekelilingku.Adakah ini dinamakan fitnah?Tiba-tiba aku  teringatkan hadis yang menyatakan fitnah dunia ialah wanita.Astaghfirullah..aku tidak mahu menjadi wanita yang menyebabkan fitnah!!Ya Allah..aku tidak pernah meminta untuk dikasihi mahupun dicintai..malah aku membenci perkara itu.Tapi mengapakah ini terjadi kepadaku??Tolonglah aku Ya Allah.Tunjukkilah aku jalanMu yang lurus.Terangilah hatiku dengan sianaran nur hidayahMu...
          Pada tahun ini,aku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah kerana Engkau telah menjauhkan kami walaupun secara zahir.Takdir telah menentukan yang dia perlu pindah ke sekolah lain.<Sekolah Seksyen 14 *Sekolah berasrama penuh*>Alasannya..atas permintaan ibunya.Saya akui dia memang seorang anak yang taat.Jadi dia mengikut sahaja permintaan ibunya itu kerana dalam surat yang dia tulis kepada saya mengatakan mungkin ada hikmah disebalik apa yang terjadi.Jadi dia akur.Tersentak hati perempuan saya membaca ayat tersebut.Saya tidak sangka insan yang pernah dikutuk dahulu kala juga faham tentang hikmah Allah.Tapi saya akur kerana setiap insan boleh berubah.Saya benar-benar berharap agar dia berubah kerana Allah dan bukan kerana manusia..

    "Ya Allah,aku bersyukur kepadaMu atas segala nikmat yang Engkau kurniakan.Aku bersyukur kerana masih ada lagi insan yang mengasihiku.Namun Ya Allah,berikanlah aku kasih sayang seorang hamba yang cinta akan diriMu.Ya Rabbi,tunjukkanlah jalanMu yang lurus dan benar kepadaku dalam setiap tindakan dan keputusanku.Janganlah Engkau membebaniku dengan ujianMu yang dahsyat sehihgga aku tak mampu Ya Allah.Sesungguhnya aku seorang hamba yang lemah,kerdil bahkan jahil.Ya Allah ya tuhanku,aku memohon kepadaMu janganlah sekali-kali Engkau berpaling daripadaku apabila aku meminta pertolongan di atas kejahilanku dan kesalahanku.Ampunilah aku Ya Allah kerana tidak menjadi hambamu yang solehah.Berikan aku kekuatan Ya Allah dalam menempuh godaan dunia ini Ya Allah.Amin Ya Rabbal 'Alamin."
Tujukkanlan aku jalanMu Ya Allah...


       Cintailah cinta Pencipta cinta sebelum engkau mencintai cinta.
 Cinta Allah tiada kecewa..